Arbetsmiljön i fokus när gruvan investerar i nya maskiner

litenlastare

 

En av två nya lastmaskiner har redan anlänt Zinkgruvan. Vridbara stolar, större hytter och kraftigare förardörr är några av nyheterna.  

 

– Vitsen med en vridbar stol är att vi slipper vrida nacken, förklarar Hampus Broomé som har jobbat som lastare i fyra år. Ibland när vi kör åt samma håll en längre sträcka har vi förut fått sitta med nacken vriden länge. Nu kan vi helt enkelt vrida stolen istället.

– Jag har jobbat länge, så jag är så van att jag inte har saknat en vridbar stol, inflikar Stefan Kindervall som är en veteran med 37 år bakom sig på Zinkgruvan.  Men självklart är det bättre att vrida stolen istället för nacken. Det tar ett tag att lära om bara.

Alla håller med om att det är viktigt att justera den nya maskinen så det anpassas just till förhållandena i Zinkgruvan.

– Vi har redan sagt till om att det behövs ett skydd för brandsläckningssystemet som sitter ovanpå maskinen, säger Hampus. Ibland kan det rasa ned sten på maskinen och då kan det skadas. Vi har redan fått besked att det kommer byggas på. Överhuvudtaget är det viktigt att det finns personal från leverantören tillgänglig så vi kan fortsätta komma med synpunkter. Så här i början finns det alltid saker som behöver finjusteras.

– Bra med den här maskinen är också att hyttlåset är starkare, fortsätter Hampus. Det är viktigt att dörren inte kan gå upp under körning. Hyttdörren är också kraftigare än tidigare, och det är ju också bra.

 

dsc_0859

Stefan Kindervall, Hampus Broomé och Peter Tiderman jobbar alla som lastare. Alla lastare och mekaniker utbildas för att kunna nyttja och serva
den nya maskinen på det säkraste och mest effektiva sättet.

 

 

dsc_0867

Två lastare på samma bild, men på olika sidor av styrhyttens ruta.

 

 

lastare222

17 ton lyfter skopan på den nya lastmaskinen. I början av 2017 kommer ännu en lastmaskin.

 

 

 

Text: Monika Andersson

Bild: Josefin Elmqvist