Årets semestervikarier på plats. Från barnskötare till malmlastare.

I år har Zinkgruvan Mining anställt cirka 60 personer som semestervikarier för att täcka sommarens behov av extra personal. Vi har vikarier på 17 olika tjänster allt från produktionslastare, processledare på DC, mekaniker till laboratoriearbetare. Hälften av dessa är kvinnor.

– Vi är glada för alla semestervikarier som vi har hos oss som möjliggör full produktion även under semestertid.  Det har varit ett stort intresse för tjänsterna med många kvinnliga sökanden, berättar Elin Karlsson, HR-generalist på personalavdelningen.

Vi har träffat två av tjejerna. Emma Johansson 22 år från Zinkgruvan och Amanda Bernebrand 21 från Östansjö.

Emma.jpg  Amanad själv.jpg

 

 

 

 

 

Från barnskötare till malmlastare.
Det är Emmas första år som semestervikarie på Zinkgruvan Mining. Emma är utbildad barnskötare och har jobbat på två olika förskolor i Askersunds kommun sedan studenten. Hon sökte jobbet som semestervikarie tidigare i år.

– Jag kände att jag ville prova på något helt nytt och skickade därför in en ansökan, berättar Emma.

Emma började redan i mars och efter en grundlig introduktion arbetar hon nu som produktionslastare nere i gruvan. En vanlig dag börjar med att hon tillsammans med sina kollegor tar hissen ner till rastkojan på 800-metersnivån. När hon kommit på plats i den stora lastmaskinen lastar hon zink, koppar eller gråberg från skjutna pallar eller salvor. Den malm som Emma lastar bort körs direkt på bergbilar eller så transporteras malmen till s.k. stigar (bergschakt mellan nivåer).

Emma hade aldrig varit nere i en gruva tidigare men tycker inte alls att det känns konstigt att jobba under jord.

– Visst det är en annorlunda miljö, som en egen värld här nere.  Det är svårt att föreställa sig hur det verkligen ser ut i en gruva innan man varit här.

Antigen sitter Emma i sin lastmaskin och kör eller så fjärrstyr hon den 60 ton tunga lastmaskinen   med en radiodosa bakom maskinen. Det ger inte alls samma känsla men det krävs ibland när hon inte kan köra in med maskinen längst in i en öppen pall. Allt för ökad säkerhet. Emma kör också en så kallad skutknack, en ombyggd lastmaskin med en hydralhammare längst fram som knackar sönder stenar som är för stora för krossen.

Emma beskuren.jpg
Stora maskiner hade Emma ingen vana av tidigare. Men hon tvekade aldrig när hon fick tjänsten som lastare.

Det bästa med att jobba som lastare i gruvan är att dagarna är så varierande. Hon utför aldrig samma moment en hel dag.

– Jag är jobbar från 450-metersnivån enda ner till 1300 meter djup. Det finns så många olika ställen jag kan arbeta på med olika körningar. Jag gör inte samma sak varje dag. Igår körde jag till exempel ur en ny kopparpall, där har jag inte varit förut, berättar Emma.

Emma trivs jättebra på sitt skift och hon säger att alla har tagit emot henne på ett mycket öppet och bra sätt. På skiftet är de fyra ordinarie och två sommarvikarier.

– Det känns verkligen som jag hittat rätt! Jag hoppas att jag får fortsätta till hösten också.

Emma bakom lastare.jpg

Tredje sommaren för Amanda på anrikningsverket
I år arbetar Amanda Bernebrand sin tredje sommar i anrikningsverket som processoperatör. Tidigare gick hon teknikprogrammet på Alléskolan i Hallsberg och de var genom ett resestipendie som Zinkgruvan Mining erbjuder Alléskolans elever som hon fick upp ögonen för anrikningsprocessen.

– Vi var tre från mitt teknikprogram som fick åka till Neves Corvo-gruvan i Portugal och alla tre arbetar idag som semestervikarier i Zinkgruvan. De var en mycket lärorik och rolig resa som ingen av oss kommer glömma på ett bra tag säger Amanda och ler.

Efter studenten sökte Amanda ett semestervikariat på Zinkgruvan Mining och nämnde i sitt personliga brev att de var verket som lockade och sen dess har hon stannat där från och till i två år.

– De bästa med verket är mina kolleger. Jag har fått jobba med ett nytt skift varje år och de är otroligt spännande att få träffa alla olika personer. Skiften har hjälpt mig att utvecklas inom mitt arbete och gett mig chansen att lära mig om verkets olika avdelningar.

Just nu arbetar Amanda på avdelningar som krosseriet, kvarnarna, filtren och pastan. Driften i verket roterar mellan avdelningarna för att öka kunskapen om de olika avdelningarna och för att få ett mer mångsidigt arbete.

Vid varje nytt moment i verket får Amanda gå bredvid en kunnig och lära sig från grunden.

– Det finns vissa tunga moment i verket som kräver en del muskler, men det är sällan ett problem. Man kan alltid ringa någon annan på skiftet och få hjälp direkt. Och efter ett tag kommer man på sina egna knep för att lyckas utföra många av momenten själv. Det enda som behövs är vilja och lite envishet.

Säkerheten är A och O för allt arbete på Zinkgruvan Mining. Varje år får alla semestervikarier gå på en introduktion av företagets säkerhetsarbete ur olika aspekter. I introduktionen ingår riskmedvetenhet, brand och räddning, yrkeshygieniska mätningar och företagets miljöansvar. Något som också diskuteras är vad det betyder att vi som företag tar samhällsansvar och vad bra medarbetarskap är.

– Jag skulle verkligen rekommendera Zinkgruvan Mining som arbetsgivare för andra tjejer. Det är flera tjejer som kommer tillbaka till verket år efter år som semestervikarier och vad jag har hört de är mycket uppskattade av sina egna skiftlag.

Amanda.jpg