Blivande mättekniker praktiserar hos Zinkgruvan

utbild2

Terese Wetterlöv och Lisabeth Bertilsson har precis börjat läsa till mättekniker. Till höger Olof Slatte som arbetar som gruvmätare hos Zinkgruvan Mining.

 

Sedan några dagar tillbaka har två studenter från East Sweden Business School i Norrköping påbörjat en åtta veckor lång praktik hos Zinkgruvan. Både Terese Wetterlöv och Lisabeth Bertilsson studerar till geodetisk mätningstekniker.

– Det utbildas för få mättekniker i landet, säger Olof Slatte som själv jobbar som gruvmätare hos Zinkgruvan. Därför är det viktigt för oss på Zinkgruvan att ha direktkontakt med studenterna och visa att vi finns. Jag vet att många företag rycker i dem redan från det att utbildningen startar. Då måste vi visa att Zinkgruvan är ett bra framtida val av arbetsplats.

– Vi har blivit väldigt bra emottagna här på Zinkgruvan, säger Terese från Finspång. Det är väldigt spännande att vara under jord. En unik arbetsplats. Det har varit full fart från första stund och det gillar jag.

– Just idag har vi varit ovan jord och mätt fasadliv på en byggnad med GPS, berättar Lisabeth från Linköping.

– Hos Zinkgruvan Mining är vi för tillfället sju stycken som jobbar med gruvmätning, berättar Olof. Mättekniker inom gruvindustrin är väldigt viktiga och är en förutsättning för att kunna planera gruvdriften. Vi använder väldigt avancerad mätteknik och har ett väldigt flexibelt jobb både ovan och under jord. Vi satsar också mycket på fortbildning. Själv håller jag för tillfället på att studerar till att bli behörig gruvmätare, avslutar Olof.