Helen och Emelie vill bli både ledare och ingenjörer

Monika Anderssons foto.

Helen Shahnavaz och Emelie Lengqvist har mycket ihop. Dels går båda sista året på Berg-och anläggningsprogrammet på Bergsskolan i Filipstad och dels skriver de sitt examensarbete tillsammans. Vi fångade dem en dag när de var på plats i Zinkgruvan.

– Just nu skriver vi på vår examensuppsats som går under arbetsnamnet ”Val av bultningstyp på stort brytningsdjup”, berättar Emelie. Det går ur på att vi ska jämföra två typer av bultar och rekommendera när man ska använda vilken. Dessutom skadekarterar vi de olika brytningsnivåerna i gruvan för att få en uppfattning om stabilitet. Det är viktigt att veta när man väljer vilken typ av bult som skall användas. Vi genomför studien här i Zinkgruvan och har fått jättebra handledarhjälp här, säger Helen.

– Jag sommarjobbade hos Zinkgruvan förra sommaren som processoperatör i anrikningsverket så det var roligt att komma tillbaka, säger Emelie.

Varför just ingenjör?

– När jag var liten var jag intresserad av hur jorden var sammansatt, minns Emelie. Teknikintresset har alltid funnits. Sedan blev det samhällsvetenskap på gymnasiet, sedan ett tekniskt basår och sedan ingenjörsutbildning.

– Det är en väldig bred utbildning, inflikar Helen. När man har läst teknik kan man välja flera olika karriärvägar. Det är ett arbete som ofta innebär att man jobbar både inom-och utomhus vilket jag ser som en fördel.

Fler killar än tjejer söker sig till tekniska utbildningar?

– Vi är de enda tjejerna i vår klass, så det har vi märkt. Det har gått jättebra men visst känner man sig extra motiverad att klara de uppgifter man får, säger Emelie. Det är också en fördel att vara tjej i den här branschen eftersom de flesta teknikföretag vill anställa fler tjejer även i ledningsgrupper, menar Helen. Sedan måste man förstås själv visa framfötterna så att alla förstår att vi tjejer är självklara stjärnor inom teknikämnena.

 Självklart att vilja bli ledare

– Vi vill båda ha roller som ledare, säger Helen. Därför kommer vi båda börja ett traineeprogram till hösten i Göteborg. Där kommer vi gå ledarskapskurser och arbeta med att göra kalkyler och projektplanering. Jag hoppas jag kommer kunna använda de kunskaper jag fått under min utbildning. Därefter vill vi förstås börja jobba som ingenjörer.