John och Johan testar pasta som examensarbete

– När vi googlade pasta eller återfyllningspasta i början fick vi bara upp recept på olika pastarätter.

Varje år gör ett antal studenter sina examensarbeten hos Zinkgruvan Mining. Läs mer om John och Johan som just nu gör ett examensarbete om hållfastheten på återfyllningspasta.

 

 John och Johan sitter framför varsin dator på sitt kontor i gruvplaneringens korridor. Ja, de har faktiskt fått ett eget kontor under tiden de gör sitt examensarbete på Zinkgruvan Mining,

När vi träffas har killarna varit här i fyra veckor. De kom hit och påbörjade sitt examensarbete veckan innan påsk och ska vara här maj månad ut.

 

JJ på labbet

John och Johan diskuterar hållbarhetstestet inne på labbet

 

Utbildning på Bergsskolan

Båda går tredje året Berg- och anläggningsprogrammet på Bergsskolan i Filipstad där de utbildar sig till högskoleingenjörer. John som kommer från samhället Zinkgruvan och gick Produktionstekniskt program på gymnasiet och för honom har det här med gruvdrift alltid funnits nära. Hans pappa har jobbat flera år i gruvan.

Johan gick Bygg och anläggning i Linköping, där han kommer ifrån. Sista året på gymnasiet valde han att läsa sprängteknik just i Filipstad och det var så hans intresse för gruvverksamhet väcktes.

På Bergsskolan läser de ämnen som geologi, matte, fysik, Cad, bergtekniska- och bergsmekaniska kurser. Innan de kom hit har de inte haft någon praktik men viss praktiska kurser ingår i utbildningen.

-Det kommer ändras nu när Bergsskolan blir en yrkeshögskola istället. Då införs mer praktik och praktiska kurser.

 

Examensarbete om återfyllningspasta

Deras examensarbete handlar om pasta. De ska undersöka hållfastheten på återfyllningspasta som Zinkgruvan Mining använder när bergskroppar där man brutit malm ska fyllas igen.

Detta gör de genom en teoretisk del men framförallt genom en rad olika tester på själva återfyllningspastan. De testar både fyra- och nioprocentig pasta, fyller ett PVC rör (15 cm i diametern ca 30 cm högt) med pasta nere i gruvan på 960 meter djup. Och sedan ska de jämföra hållfastheten efter 4, 7, 14, 21 och 28 dagar. Man tar tre prover vid varje tillfälle som utsätts för trycktest i en så kallad UCS-maskin på labbet. De blir många grafer som ska jämföras.

De vill undersöka hur säkert det är att borra under en bergskropp som fyllts med pasta. Syftet är att få fram mer exakt när man kan utföra underhållsarbete runt den pastafyllda kroppen. Som det ser ut idag går man in och borrar tidigast efter en månad.

Ämnet för examensjobbet, att studera pastan, kom de gemensamt fram till tillsammans med Zinkgruvan Mining och deras handledare.

-Det är viktigt att vi hittar ett ämne som studenterna tycker är intressant och kul att studera, samtidigt som det är något som vi på företaget kan dra nytta av, säger Ann-Louise Lindberg på Personalavdelningen. Har man en bra idé är vi öppna för förslag.

 

Ner i gruvan, 965 meter under jord.

John och Johan rör sig vant inne på företagsområdet, både bland kontoren, i labbet och nere i gruvan. Det visar sig att båda har sommarjobbat här de senaste två åren,

Jag följer med dem ner i gruvan när de ska flytta sin pastaprover. John rattar bilen vant på de slingriga gruvvägarna samtidigt som han och Johan har koll på det som sägs på radion.

-Backa fick jag lära mig första sommaren jag jobbade här. Det är lite trixigt men man lär sig. Kan man inte det blir det svårt att köra i gruvan, skrattar Johan.

Johan och John_liten

Johan och John och deras pastaprover.

 

Vill fortsätta jobba på Zinkgruvan Mining

Varför valde ni att göra ert examensarbete på Zinkgruvan Mining?

– Vi är inkörda och trivs här säger John. Så har jag ju nära hem. Och så vi vill förstås båda få jobb här efter utbildningen, tillägger Johan.

Båda två vill fortsätta att arbeta med produktionen i gruvan, för att sedan kanske göra andra saker ovan jord.

-Vi har så mycket kvar att se och lära där nere, säger Johan.

Hur tycker ni att det har varit så här långt och hur har ni blivit mottagna på Zinkgruvan Mining?

-Det är riktigt intressant att se hur det funkar i praktiken. Vi hade nästan inte alls pluggat något om pasta i skolan innan. Naturligtvis har vi läst en hel del om hållfasthet.

-När vi googlade pasta eller återfyllningspasta i början fick vi bara upp recept på olika pastarätter. Kolla här säger John och visar på datorn. Men de lärde sig ganska snabbt att googla Cemented Backfilled Paste för att få upp intressanta artiklar att läsa och referenser till sitt arbete.

De har blivit väl omhändertagna här på Zinkgruvan. Johan och John tycker att människorna här är bra och alla är hjälpsamma.

-Vi har fått eget kontor, lånat en gruvbil, träffat hjälpsamma människor och jag har ju fått en egen lägenhet under tiden jag är här, då kan man ju inte klaga avslutar Johan.