Google translate Zinkgruvanmining.com

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Kunskap som räddar liv

Publicerat den: 2022-10-18

I början av oktober reste skyddsombudet Andreas Hansson till Gällivare och Kiruna för en träff med skyddsombud på LKAB. Ytterligare tio skyddsombud från Zinkgruvan Mining var med på resan.

En kväll bjöd LKAB på middag på hotellet i Gällivare där alla från Zinkgruvan bodde. Plötsligt händer det något vid ett annat bord i rummet. Någon har satt i halsen, och en person försöker hjälpa till genom att klappa honom försiktigt i ryggen.

– Jag hann tänka: ”nu får jag ta över”, berättar Andreas.

På Zinkgruvan Mining har Andreas Hansson ansvar för besiktning och service på hissarna. Utöver det är han skyddsombud och även vägvisare under jord.

– Som vägvisare och skyddsombud har man lärt sig att agera väldigt snabbt. Vi har gjort så många övningar där vi spelat en sorts teater ihop med ambulanspersonalen. När det blir skarpt läge tvekar man inte. Så i matsalen i Gällivare gick jag in i rollen direkt, det kändes helt naturligt.

Andreas gjorde rörelsen som är känd under namnet Heimlich manöver: man står bakom den drabbade, drar armarna runt personens mage, mellan naveln och bröstbenet och pressar till, hårt, inåt och uppåt.

– Jag fick ta i rätt skapligt. Jag dunkade honom i ryggen hårt några gånger. Han var ihopsjunken men när han rätade upp sig gick det bättre. Två tryck till, och sen lossade biten, berättar Andreas.

Det tog en bra stund innan den drabbade personen lugnat sig. Då kom han bort till Andreas och tackade för att han räddat hans liv. Andreas vet inte vem det var han räddade, och det kommer han nog aldrig få veta heller.

Utbildningarna har skapat trygghet hos Andreas. Han vet vad han kan och hur han ska agera i olika situationer. Första hjälpen-utbildning och hjärt-lungräddning har han repeterat flera gånger.

– Det är bara att önska att vi får fortsätta repetera ofta, för vanan är viktig när det gäller. Alla ska kunna hugga i och hjälpa till – för alla vill vi få hjälp i en nödsituation.

 

Text: Monika Andersson

 

 

 

Andreas Hansson