Louise Lindskog – en resurssmart prospekteringschef

louise2

Louise Lindskog är nyanställd prospekteringschef hos Zinkgruvan Mining. Hennes jobb går ut på att identifiera nya mineraliseringar i och runt Zinkgruvan. Innan hon kom till Zinkgruvan hann hon med en hel del, som bland annat att leta efter diamanter 50 mil ut i öknen.

Louise växte upp i Australien, som för övrigt är en stor gruvnation, men flyttade hem till Sverige med sina föräldrar i mitten av 1980-talet. Men längtan tillbaka var stark och 1998 flyttade hon tillbaka.

– Jag bestämde mig att plugga till geolog på James Cook University i västra Australien, berättar Louise. Efter fyra år med studier kände jag att det var dags att se mig om i världen. Bland annat letade jag diamanter ute i den australienska öknen. Varje morgon färdades vi med helikoptrar som tog oss femtio mil rakt ut i öknen. Det var ett fysiskt arbete där varje prov vi tog med oss hem för analys kunde väga upp mot 40 kilo. Men jag lärde mig att bli ökensmart och hur man skyddar sig från sol, värme och andra faror. När man har 50 mil till närmsta butik och sjukhus lär man sig vara rädd om de resurser man har. Det tycker jag är viktigt i allt man gör. Under en period letade jag även efter uran i Namibia.

Periodvis har Louise även jobbat på närmare platser.

– Jag skrev mitt examensjobb hos LKAB i norra Sverige. Jag återvände även dit senare och jobbade där en period. Nu är jag väldigt glad över att ha fått möjligheten att börja som prospekteringschef här i Zinkgruvan. Jag har alltid varit väldigt intresserad av vår jord och natur. Det var det intresset som fick mig att börja plugga till geolog. Som prospekteringschef är det viktigt för mig att jobba så effektivt som möjligt. Det innebär att vi ska använda våra naturresurser på ett smart sätt och inte ödsla med dem.