Louise Lindskog – en resurssmart prospekteringschef

 

louise2

Louise Lindskog är nyanställd prospekteringschef hos Zinkgruvan Mining. Hennes jobb går ut på att identifiera nya mineraliseringar i och runt Zinkgruvan. Innan hon kom till Zinkgruvan hann hon med en hel del, som bland annat att leta efter diamanter 50 mil ut i öknen.

Louise växte upp i Australien, som för övrigt är en stor gruvnation, men flyttade hem till Sverige med sina föräldrar i mitten av 1980-talet. Men längtan tillbaka var stark och 1998 flyttade hon tillbaka.

– Jag bestämde mig att plugga till geolog på James Cook University i nord östra Australien, berättar Louise. Efter fyra år med studier kände jag att det var dags att se mig om i världen. Bland annat letade jag diamanter ute i öknen. Vi färdades med helikopter till de olika provpunkterna i öknen. Det var ett fysiskt arbete där varje prov vi tog med oss hem för analys kunde väga upp mot 40 kilo. Men jag lärde mig att bli ökensmart och hur man skyddar sig från sol, värme och andra faror. När man har 50 mil till närmsta butik och sjukhus lär man sig vara rädd om de resurser man har. Under en period letade jag även efter uran i Namibia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En global bransch – Louise på sitt tidigare jobb i Australien.

 

Periodvis har Louise även jobbat på närmare platser.

– Jag skrev mitt examensjobb på ett LKAB projekt i norra Sverige. Jag återvände även dit senare och jobbade där en period. Nu är jag väldigt glad över att ha fått möjligheten att börja som prospekteringschef här i Zinkgruvan.

 

Till slut så har Louise nu landat i Zinkgruvan och leder företagets prospektering

– Zinkgruvan jobbar nu hårt med att säkra framtiden genom att satsa mer än någonsin tidigare på att ta reda på var malmkropparna finns., säger Louise. Jag har alltid varit väldigt intresserad av vår jord och natur. Det var det intresset som fick mig att börja plugga till geolog. Det betyder att som prospekteringschef får jag jobba med det jag brinner allra mest för.