Otto Schwarzmann – Zinkgruvans första direktör

Jubileumsboken Zinkgruvan 1957

Otto Schwarzmann blev Zinkgruvans första direktör ledde verksamheten i nästan 30 mellan åren 1857-1885.

En ung ingenjör vid namn Otto Schwarzmann från Baden i Tyskland, fick i mitten av 1850-talet uppdraget av det belgiska gruvbolaget Viellie Montagne att åka till Sverige för att utvärdera zinkgruvorna på Åmmebergs egendom. Kunde det vara någonting att satsa på? Otto Schwarzmann var då 33 år gammal. Han blev kvar i Sverige några månader och överlämnade sedan en rapport till moderbolaget där han bland annat skriver ”Gruvornas förmånliga belägenhet, deras flödande rikedom på god zink,- koppar,- och järnmalm och de yttersta gynnsamma betingelser för brytning samverkar att göra den planerade svenska gruvaffären till en av de lyckosammaste och säkert mest storslagna som någonsin erbjudits Viellie Montagne”.

 

Med Schwarzmanns rapport som underlag köpte Vieille Montagne den 4 augusti 1857 Åmmeberg med omgivande gruvfält. Otto Schwarzmann skickades tillbaka till Sverige för att att leda det bolag som nu byggdes från grunden i Åmmeberg och Zinkgruvan. Otto Schwarzmann drog igång ett gigantiskt samhällsbygge. Vägar, järnväg, hamn, kontor, skola, sjukhus, casino och bostäder uppfördes. Bolaget blev känt över hela Sverige för sitt moderna tänk när det gällde samhällsansvar. Otto Schwarzmann ledde företaget i 28 år innan han 1885 pensionerade sig och flyttade hem till Baden.

 

Otto Schwarzmann beskrivs som en enastående driftig, och besatt av en sällan sinande entusiasm. Han var känd för att aldrig släppa sin gröna jägarkavaj. Vid en fin middag lär han ha visat upp sin frack, hängande på en galge, för att klargöra att han ägde en, och påpekat att han trivdes så mycket bättre i sin gröna kostym. Otto Schwarzmanns hustru uppges ha varit ”mycket korpulent och som för sällskaps skull hade en papegoja, två vita silkespudlar och två tama ormar vilka hon bar vid barmen”.