Trolska Tiveden & vackra Vättern -5 sköna tips

fog-3622519_liten

 

Området kring Zinkgruvan passar både äventyraren och den lugnare naturentusiasten. Närheten till både skog och vatten ger möjligheter till varierade upplevelser. Här är ett axplock av allt du kan se, uppleva och göra i området.

 

1

DET TROLSKA TIVEDEN. I Tiveden slingrar sig stigarna fram genom ett storslaget skogslandskap med slipade klipphällar, mörka skogstjärnar och flyttblock. Under de senaste åren har nationalparken rustats och utökats. Naturguiderna  berättar om sägner och historier, för historier och myter, det finns det gott om här.
I forna tider var Tiveden ett tillhåll för rövare, på 1600-talet kom svedjefinnarna hit, under 1700-talet pyrde kolmilorna, och under slutet av 1800-talet ville staten bedriva skogsbruk. Skogsbruket blev det inte mycket av, det var lite för svårt att ta sig fram här – och det tackar vi för idag. Från Zinkgruvan tar det ungefär en timme till Tivedens huvudentré.

 

2

SVERIGES HEMLIGASTE SKÄRGÅRD. I Norra Vätterns skärgård finns närmare 250 öar, kobbar och skär. Skärgården är perfekt både för den äventyrlige och den som bara vill koppla av ute på det böljande blå. Större delen av skärgården är naturreservat och ekopark, och utforskas kanske bäst med kajak. Under rätt årstid kan fågelskådare fort och lätt sätta kryss för flera sjöfågelarter och fiskaren kan kroka allt från gäddor till gös och röding.

 

3

ASKERSUND. I Askersund, ungefär 20 minuter från Zinkgruvan, finns det mesta man kan behöva. I butikerna kan du köpa allt från vildmarksutrustning till vitvaror. Under 2016 invigdes det numera prisbelönta kulturhuset Sjöängen, där det händer grejer nästan jämt; utställningar och vernissager, bio och teater, dans och konst. För att vara en liten stad ryms det väldigt mycket här.

 

4

CYKELLEDER. I hela Örebro län sträcker sig cykelleder av varierande svårighetsgrad. Vill du passa på att uppleva en del av Zinkgruvans egen gruvhistoria från sadeln kan du cykla Åmmelången runt, sträckan är 30 km lång och passerar flera gamla gruvor som är värda ett besök, de äldsta bröts redan på medeltiden. Är mountainbike mer din grej, så ingår området mellan Askersund och Zinkgruvan i norra Europas största sammanhängande mountainbikeområde.

 

5

Hargebaden & HARGE UDDAR. Harge-
baden, som också kallas Nerike­s Riviera, ligger en dryg mil från både Askersund och Zinkgruvan. Här kan du vada ut i Vätterns klara vatten från den långa sandstranden eller bada i en tempererad pool. Här finns också en camping om du får stort och långväga besök under sommaren.
Naturreservatet Harge Uddar ligger i ett storslaget landskap vid Vätterns strand. Området består av många små uddar som ligger helt öppet för Vätterns vindar och vågor. Från parkeringen löper en 2,5 km lång markerad vandringsled. En solig dag är utsikten fantastisk, en gråmulen dag är den dramatisk och spännande.