Zinkgruvan Mining re:think

– ett entreprenörsprogram för Askersund

Tänk om – tänk uppskalning – kom och nätverka för hållbar tillväxt!

Zinkgruvan Mining re:think 2022 är i full gång och den 27 september kl 14.00-17.00 är ALLA (deltagare, nyfikna och alla andra intresserade!) välkomna till Sjöängen i Askersund för att delta oavsett om du deltagit i programmet tidigare eller ej till en eftermiddag fylld med inspiration och kunskap.

Program 27 september kl 14.00-17.00:

Seminarium & utdelning av re:think-finansiering 2022!

kl 14.00 – 16.00 Inspirationsföreläsning med Daniel Steinholtz – Låt oss göra affärer som om det FINNS en morgondag

Välkomna till en inspirerande eftermiddag och få orientering i affärsmässig hållbarhet så att du som entreprenör och/eller företagsledare kan avgöra vilken strategisk relevans hållbarhet har för din affär/verksamhet. Affärsmöjligheterna kopplade till att jobba med Agenda 2030 och de 17 globala målen är värderade till över US$12 000 miljarder enligt UNPD. Detta seminarium ger dig praktisk och enkel kick-start i arbetet.

Om Daniel Steinholtz
Daniel Steinholtz är en internationellt erkänd hållbarhetsexpert och tidigare rådgivare åt Regeringskansliet. Med mångårig erfarenhet av affärsmässig coachning och utbildning för både små- och medelstora företag inom hållbarhet driver han idag företaget Allies i Stockholm. Allies hjälper företag och verksamheter accelerera utvecklingen till ett hållbart samhälle som i sin tur kan skapa nya affärsvärden.

Seminariets olika delar:
• Konkreta verktyg i din vardag
• Kunskap om affärsvärden kopplat till hållbarhet
• Praktiska företagscase & innovationsexempel – för ditt företag?
• Investerarkrav, certifieringar & olika upphandlingskrav
• EU-initiativ, globala mål mm.

kl 16.00 – 17.00

Askersund som platsvarumärke – Hur bygger vi stolthet tillsammans? Återkoppling och framåtblick från Skärgårdsturen.

Zinkgruvan Mining re:think-finansiering delas ut

Länk till anmälan här

———————————————————————————-

Välkomna! Den 2 juni bjuder vi in till en föreläsning och workshop på temat hållbart ledarskap i en föränderlig värld! Under detta arrangemang kommer även ”Årets företagare” delas ut av organisationen Företagarna! Välkomna!

Välkomna till kick-off för årets cykel av Zinkgruvan Mining re:think!

Att hållbarhet ligger rätt i tiden råder det ingen tvekan om. Hållbar besöksnäring likaså. Som naturvägledare drömmer Kersti om att få möta människor som vill lära mer. Stefan vill ha minst en hektar skogsträdgård i varje kommun söder om Stockholm och kluster av trädgårdar i Europa. Re:think har gett dem båda möjligheten att testa nya idéer ut mot kund för att sedan reflektera, tänka om och tänka nytt. Nu är både Stefan och Kersti beredda att ta nästa kliv i sitt företagande. Det är också uppenbart att det kommer ske tydliga samarbeten mellan dem framöver. Kanske även med andra?

Zinkgruvan Mining re:think kickar igång 26 april 2022 på Sjöängen.

Välkomna! Anmälan här: https://www.nortic.se/tickets/event/37961

Hållbarhetstänk – självklart för både Kersti och Stefan

Visst kan man arbeta med hållbarhet, ha helt olika inriktningar men ändå finna självklara samarbeten. Det är Kersti Beck Larsson, naturvägledare och Stefan Fogelqvist från Freja Food Forest helt eniga om.

Det knäpper och sprakar i elden. Kokkaffet är strax klart och alldeles intill grillplatsen ligger Porsvattnet nästan spegelblank. Vi befinner oss strax utanför Tivedens nationalpark och på vägen hit passade naturvägledare Kersti på att berätta om björnmossans långa stjälkar och vitmossans förmåga att suga upp vatten. Stefan förklarar vad det är han gör i sitt företag.

– Man kan enkelt säga att jag etablerar system som Kersti kan använda i framtiden.

Han driver företaget Freja Food Forest som går ut på att plantera skogsträdgårdar med olika träd, bär nötter och frukt. Just nu arbetar han i Tivedstorp och Ösjönäs.

– Jag möter ofta kunder som är intresserade av hållbarhet och vill veta hur de kan bidra, då kan jag skickade dem till Kersti. Under min tid med re:think har jag lärt mig mycket om relationer och marknadsföring. Jag har dessutom gått från en stor kund till tre! Det har gett mig möjlighet att fokusera på detta fullt ut framöver.

Kersti serverar kokkaffet i träsnidade kosor och det ryker inbjudande om den varma drycken. En skön kontrast från den krispiga höstdagen. Det här gör hon ofta och det är tydligt att hon älskar det.

– Just nu har jag en anställning som besöksnäringsstrateg, men tankarna går till att våga arbeta med detta fullt ut.

Både Kersti och Stefan jobbar mycket. Stefan kan leva på det och Kersti hoppas kunna lyfta lön under kommande säsong.

– Mitt första år har varit ett provår och att vara både anställd och egen är inte hållbart i längden. Men genom mitt deltagande i re:think har jag gått från att tänka ”kan jag?” till ”jag kan!”, säger hon.

Skogsträdgårdarna som Stefan planterar måste anpassas för att bli ett självgående system. Han är miljövetare i grunden och har en bakgrund inom jordbruket.

– Jag fick idén när jag var utomlands och jag kände att det här är den bästa insatsen jag kan göra. Det är viktigt att arbeta utifrån de problem vi har och skapa högre motståndskraft mot naturkatastrofer. Vi behöver hitta ett hållbarhetstänk.

Vi har förflyttat oss till Tivedstorp och den skogsträdgård med 40-50 arter som håller på att ta form och där 80 procent är matgröda.

– Jag ger människor möjlighet till naturnärvaro och skapar förståelse. När du lär känna arter blir du mer benägen att visa hänsyn, du får ett intresse att skydda. Jag ger dem chansen att på ett tryggt och säkert sätt få naturkontakt och en vilja att förändra och göra mindre avtryck i vår vardag, säger Kersti.

Medan Stefan guidar i skogsträdgården och visar plantor med både valnöt och kastanj ser han tydligt hur han och Kersti kan samarbeta.

– Hon kommer att kunna guida här om fem år.

– Jag ser redan nu att du borde sätta upp informationsskyltar, fyller Kersti i.

Att besöksnäring med hållbarhet i fokus är rätt i tiden råder det ingen tvekan om. Kersti drömmer om att få möta människor som återkommer och vill lära sig. Stefan vill ha minst en hektar skogsträdgård i varje kommun söder om Stockholm och kluster av trädgårdar i Europa. Det är en påtaglig tystnad här ute och Stefan ser området som både roligt och skiftande.

– Tiveden känns över lag väldigt nytänkande och skogen är viktig för vårt välbefinnande.

– Det krävs mod att ta emot tystnaden, säger Kersti.

Re:think har gett dem båda möjligheten att testa nya idéer ut mot kund för att sedan backa, reflektera, tänka om och tänka nytt. Nu är både Stefan och Kersti beredda att ta nästa kliv i sitt företagande. Det är också uppenbart att det kommer ske tydliga samarbeten mellan dem framöver.

TEXT: MARIA EREMO

Faktaruta – Skogsträdgård, Freja Food Forest

 • Skogsträdgårdar är ett skogsjordbruk som efterliknar ekosystem.
 • Målet med dem är att skapa ett uthålligt och produktivt ekosystem utifrån kundens behov.
 • En skogsträdgård är ett livsmedelssystem som producerar stora mängder grödor och tjänster.
 • När systemen är i full produktion produceras framför allt tonvis med nötter, bär och frukt, samt slutproduktion av högvärdigt timmer.
 • Det är en investering som ger intäkter till både nu och till kommande generationer, med producerande grödor i århundraden.
 • De skapar en stressreducerande miljö som är en av de mest kostnadseffektiva sätten att lösa dagens miljöproblem, som klimatförändring, förlust av biologisk mångfald och större tålighet mot naturkatastrofer.

Faktaruta – Naturvägledning, Naturvägledarenorravättern

 • Kersti guidar i naturreservat runt Norra Vättern och i skogar runt Askersund.
 • Guidningen sker ofta på vattnet i kajak eller kanadensare.
 • Kersti leder både turer och utbildar i kajak på Vättern.
 • Stadsnära friluftsliv, workshop om eld, matlagning och att använda yxa och kniv erbjuds också.
 • Målet är att fler ska upptäcka mångfalden i naturen och att allt grönt inte bara är en färg utan ett myller av arter och olika växter.
 • Kersti utbildar i allemansrätten och hur man färdas spårlöst.

Zinkgruvan Mining re:think startar igen

Zinkgruvan Mining re:think 2022 kickar igång den 26 april kl 7.30-10.30 på Sjöängen. Zinkgruvan Mining kommer berätta om varför de satsat på denna samhällssatsning, vad den hittills lett till och visa på några hållbara exempel från den egna verksamheten. 

Du får även träffa företagare som tvingats ställa om, tänka om, tänka nytt och tänka annorlunda under pandemin! Emma och Emma på @Verket är tydliga med att pandemin bidragit till att hjälpa dem vidare med sitt företagande. De kommer bland annat dela med sig av sin resa!

Du kommer förutom att få  inspiration och goda exempel även få med dig konkreta tips och verktyg som du kan ta med in i ditt företagande! Ta med en företagarvän och kom dela en morgon i april med oss!

Anmälan i inbjudan här: https://www.nortic.se/tickets/event/37961

Zinkgruvan Mining re:think-gänget med programansvarig Anna Andreasson hälsar dig varmt välkommen till denna morgon!

Här kommer ett smakprov av vad Emma och Emma kommer dela med sig om från sin resa.

Verket överlevde pandemin tack vare omställning och enorm drivkraft

Emma Westman och Emma Lindh minns tiden när coronapandemin var som värst med blanka ögon. Men de är också tydliga med att pandemin hjälpt dem vidare i deras företagande.

– Hur mycket orkar en människa egentligen? Vi har gråtit så mycket bakom kulisserna, säger Emma Westman, delägare i Verket i Askersund.

– Det är klart att det finns en rädsla för en ny pandemivåg, det har varit väldigt psykiskt påfrestande, fyller Emma Lindh i, delägare.

Att de överlevde pandemin kan de knappt förstå. Den 7 mars 2020 var restaurangen full med folk och en vecka senare var det nästan folktomt.

– Alla våra planer försvann och det ekade här inne, säger Emma Westman.

Verkets lokaler är stora. Här finns plats för många matgäster och de som vill bowla på någon av de tio banorna. Det är svårt att föreställa sig ett så stort ställe utan några som helst besökare.

– Jag satt här ensam till en början. Emma var i Thailand med sin familj och det var svårt att försöka förklara för henne hur illa det faktiskt var, säger Emma Westman.

Det är två drivna tjejer som mitt under de påfrestande småbarnsåren valde att satsa på sin dröm – Verket. Planerna var många och framtidstron stark när pandemin slog till med full kraft.

– Jag hann med sista flyget hem och vi tvingades direkt att varsla alla anställda utom en kock. Han fick laga matlådor som vi sålde för 20 kronor styck. Det kändes sorgligt och tråkigt, men det var lite pengar in i alla fall, säger Emma Lindh.

De minskade antalet rätter på menyn och gjorde allt de kunde för att överleva kaoset. Mitt i detta skrev Emma Lindh på pappren som gjorde henne till delägare och en ny meny sattes. Sommaren var på ingång och man satsade hårt på att marknadsföra takterrassen.

– Vi var snabba med att varsla personal. Vi kunde leva på sparade pengar och vi fick något reducerad hyra. Men något omställningsstöd har vi inte varit berättigade till på grund av att vi var för nystartade, berättar de.

Med hösten kom också nya restriktioner som slog hårt mot restaurangbranschen. Tjejerna räknade och räknade, räknade till slut på konkurs.

– Vårt positiva tänk började ta slut.

En liten räddning blev den populära jultallriken för take away. Likaså påsktallriken och festbrickan till nyår. Från restaurang till take away-verksamhet och nästintill noll kundkontakt.

– Tack vare maten och sponsorer för 2021 höll vi oss flytande. Men visst blev vi pandemideprimerade båda två.

Mitt i allt, som i vissa stunder kändes nattsvart, fanns ändå den kämpaglöd och drivkraft som genomsyrar båda Emmorna. När pandemin slog till hade de många idéer, men egentligen ingen fastställd framtidsplan.

– Vi har alltid vetat att vi vill utveckla vår verksamhet och i och med re:think har vi fått verktygen som lärt oss se på saker med nya ögon och att räkna på ekonomin.

De har lagt fullt fokus på maten under den svåra tiden, det var det enda de hade kvar. Till slut tvingades de gå in med egna medel och det var vinna eller försvinna.

– Den här sommaren är den bästa som någonsin varit i dessa lokaler. Det fanns ett behov hos människor och tack vare vaccineringen vågade sig fler ut, säger Emma Westman.

Noll kronor i ekonomisk hjälp och en lång och tuff uppförsbacke har satt sina spår.

– Det har känts så orättvist många gånger och vi har suttit i våra tomma lokaler. Det här är inte bara en restaurang för oss, det är vårt livsverk och våra barns framtid, säger Emma Lindh.

– Man får aldrig sluta drömma. Nu ser vi framåt och vi har många planer. Snart är vi på rätsida igen och kan tuta och köra.

Tack vare Emmas och Emmas enorma vilja att komma framåt, samarbeta och att tydliggöra sina respektive roller i företaget har de nu en skarpare blick på framtiden.

– Nu vet vi vilka våra målgrupper är och vem vi vänder oss till! Vi har tagit oss ur detta och vi kommer att lyckas. Tack vare att vi har skalat bort sådant som vi inte tror på står vi betydligt starkare nu och vi är stolta över vad vi har åstadkommit hittills. Vi har verkligen skapat oss mod att ta Verket till nästa nivå.

——————————————————————————————————————–

Om Zinkgruvan Mining Re:think

Tänk om – tänk uppskalning – kom nätverka för hållbar tillväxt!


Anmäl dig här: https://www.nortic.se/dagny/event/37961

eller via QR-koden nedan.

2022 års version av Zinkgruvan Mining re:think är ett entreprenörsprogram som kommer fokusera på nätverkande och uppskalning av de idéer som genomgått programmet. Vi tar helt enkelt nästa steg i utvecklingsresan, från inkubator till accelerator. Ett spår är fortsatt coachning för tidigare deltagare. Detta för att fortsätta ge stöd till idéer och företag som vill växa.

Ett annat spår är nätverkande för ökad tillväxt. Vi nätverkar för ökad samverkan som också kan leda till tillväxt och vi ökar kunskapen hur man kan växa hållbart.   

Syftet är detsamma som 2020/2021, nämligen att rusta företag genom och ut ur Corona-krisen och bidrar till att du som företagare får en chans att ta nästa steg och vara beredd när ljusare tider kommer. Programmet hålls nämligen i Askersund och är till för att främja företagare och entreprenörer i närområdet.

Programmet är kostnadsfritt och skräddarsys efter deltagarnas behov, men består av kunskap, affärsutveckling och individuell coachning. En nyhet och viktig ingrediens kommer vara hållbar utveckling och möjlighet att söka Framtidsgeneratorn – ett sätt att rusta sig för hållbar utveckling och gröna lån.

Vem kan komma på Kickoff-träffen och andra nätverksträffarna?

 • Du som vill växa och/eller lära mer om hållbarhet och hållbar utveckling.
 • Du som vill vidga ditt nätverk och hitta samverkanspartners
 • Du som vill ta nästa steg i ditt företagande,
 • Du som vill vända en utmaning till en möjlighet,
 • Du som vill ha inspiration

Vem kan ta del av accelerator-programmet?

 • Tidigare deltagare från programmet år 2020 och 2021.

Innehåll och preliminära datum för programmet innehållande Kickoff, inspirationsföreläsningar och workshops på olika teman (organisation, ledarskap, idégenerering mm):

 • 26 april – Kickoff – se inbjudan ovan
 • 2 juni – Inspirationsföreläsning om Organisation & agilt ledarskap, Sjöängen
 • 2 juni – Workshops i anslutning till föreläsningen, begränsat antal platser
 • Augusti-september – datum och programpunkter uppdateras löpande
 • 4 oktober preliminärt datum för avslutande event.

KONTAKTPERSONER:

Zinkgruvan Mining
Monika Andersson
Kommunikationsanvarig
e-post: monika.andersson@lundinmining.com

Programansvarig/programutvecklare:
Anna Andréasson
Tel: 070-910 59 95
e-post: anna@andreassonconsulting.se