Google translate Zinkgruvanmining.com

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Zinkgruvanit – ”nytt” mineral upptäcktes i Zinkgruvan.

Publicerat den: 2020-08-25

Många spännande mineral gömmer sig i vår berggrund, rakt under våra fötter. Nu har svenska forskare hittat ett tidigare okänt mineral – precis här i Zinkgruvan.

För några år sedan var universitetslektorn i malmgeologi Nils Jansson från Luleå Tekniska Universitet på plats i Zinkgruvan i samband med ett forskningsprojekt.
 
– Jag deltog i ett SIP-Strimprojekt där vi tittade närmare på zinkmalm på olika platser i Bergslagen, berättar Nils. Vi spenderade mycket tid i Zinkgruvan. I ett borrhål hittade jag och Zinkgruvans geologikonsult Anders Zetterqvist något vi inte kände igen. Det var ett mineral som förekom som små svarta kristaller i borrkärna, och som visade en vacker färgskiftning mellan blodrött och halmgult när det studerades i mikroskop hemma vid LTU.
Till en början studerade Nils och hans kollegor själva mineralet. Efter en analys i elektronmikroskop började de misstänka att det förmodligen rör sig om ett nytt mineral.
 
– Vi skickade därför provet till specialister inom mineralogi på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och SGU i Uppsala. De utförde ytterligare analyser och kom fram till att det var ett mineral som inte fanns med i någon databas med kända mineral. Men att få ett nytt mineral godkänt är en lång process.
 
– Själva processen med att få det godkänt tog bara någon månad, men det tog flera år att få fram all den data som krävdes för att kunna skicka in ansökan. Den organisation som till slut bestämmer är IMA (International Mineralogical Association).
 
– Det är det första nya mineral jag har varit med om att upptäcka. Det var lite som en geologisk barndomsdröm som blev sann, vilket så klart är kul.

Vad har man då ett nytt mineral till?

– Ju mer man vet om berggrunden och om de olika mineralen, desto bättre för samhället. Inte mindre än nitton nobelpris är mer eller mindre kopplade till framsteg inom ämnet mineralogi-kristallografi. På sikt kan kunskap om nya mineral göra att vi kan skapa nya material som kan fylla viktiga användningsområden. Varje år identifierar man cirka 120 nya mineral runt om i världen. I dagsläget känner vi till cirka 5 500 stycken mineral på jorden, avslutar Nils.

Referens:
Cámara, F., Holtstam, D., Jansson, N., Jonsson, E., Karlsson, A., Langhof, J., Majka, J., and Zetterqvist, A.: Zinkgruvanite, IMA 2020-031, in: CNMNC Newsletter 56, Eur. J. Mineral., 32, https://doi.org/10.5194/ejm-32-443-2020, 2020. https://ejm.copernicus.org/articles/32/443/2020/