Google translate Zinkgruvanmining.com

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Charlotte Odenberger vår nya miljöchef

Publicerat den: 2020-09-14

Den 17 augusti började Charlotte som miljöchef på miljöavdelningen. Efter tre veckor på plats vill vi känna henne på pulsen…

… Så först en klassisk sportfråga; hur känns det?

     – Det känns bra. Det känns som att jag har varit här länge, och då menar jag länge i positiv mening. Jag har snabbt kommit in i gruppen och det nya jobbet.

Charlotte blir chef för Zinkgruvans Minings miljöavdelning, med ansvar för yttre miljö tillsammans med Julia, Inger, Ellinor och Anna.

-Jag är en operativ chef och har därför klivit rakt in i projekten. Jag gillar att vara ute i verksamheten och på fältet, det är där det dagliga miljöarbetet sker. Det är verkligen en lyx att få jobba med något som också är ett stort intresse. Miljöfrågor ligger mig varmt om hjärtat.

Intresset för miljöfrågor började tidigt, redan under uppväxten i Onsala. Idag brinner Charlotte för att förena komplexa verksamheter med en stark miljöprofil. Att ligga långt fram i miljöarbetet ser hon som en nyckel till framgång samtidigt som det inger förtroende och acceptans i samhället och hos myndigheter.

Miljökraven på svenska gruvor är höga, och utvecklingen mot den hållbara gruvan går snabbt. Här måste vi hänga med i utvecklingen och våga vara förändringsbenägna.

Charlotte har en master-, och kandidatexamen i miljövetenskap från Lunds Universitet, med inriktning på vattenresurser, miljörätt och förorenade områden.

Hon kommer senast från en tjänst som chef för HMS-avdelningen i Björkdalsgruvan där hon varit sedan 2017. Hon har tidigare arbetat som miljökonsult på bland annat Golder Associates och Sweco. Där hon främst arbetade med vattenfrågor, miljögranskningar av verksamheter och miljöprövningar av bland annat gruvor.

Vad är ditt först intryck av Zinkgruvan Minings miljöarbetet?

Vår koncern Lundin Mining har en mycket hög miljöprofil vilket känns helt rätt. Jag tycker det är en styrka för oss på Zinkgruvan att ha den målbilden som ett stöd i ryggen. Vi gör redan nu jättemycket bra saker och jag ser en stor potential att på längre sikt med Lundin Minings mål, bli en av de ledande gruvorna i Sverige när det gäller vårt miljöarbete. Jag ser både möjligheter och utmaningar hur vi kan bidra till den gröna omställningen världen står inför, där basmetallerna vi bryter spelar en viktig roll.

Charlottes fokus i närtid ligger på att jobba vidare med Zinkgruvans vattenprojekt där vi undersöker möjligheterna att anlägga en reningsanläggning för vårt processvatten. Även damning från industriområdet är en prioriterad fråga då vi har sett goda resultat från vårt arbete med detta vid våra dammar. Charlotte kommer också lägga stort fokus på tillståndsfrågor vilket är viktigt för att säkra vår framtida brytning.

Vi hälsar Charlotte varmt välkommen till oss!

Charlotte Odenberger, anrikningschef